torstai 5. helmikuuta 2015

Onko Disneyn "Aladdin" rasistinen?Monet Tumblr:n Disney-feministit ovat ottaneet elokuvan Aladdin (1992) hampaisiinsa. Heidän mielestään Aladdin ja Jasmine muistuttavat ulkomuodoltaan enemmän länsimaalaisia, kun taas pahikset ja tavikset on kuvattu enemmän arabin näköisinä.

Tällaisissa asiayhteyksissä alan miettiä, ketkä oikeasti ovatkaan rasisteja. Ne, jotka piirtävät hahmot tietynlaisiksi vai ne, jotka tulkitsevat hahmojen etniset piirteet tietynlaisiksi? Omasta mielestäni sankaripari Aladdin ja Jasmine eivät näytä yhtään vähemmän arabialaisilta kuin muutkaan elokuvan arabit. Disneyllä ja monella muullakin studiolla on taipumus piirtää sankarit kauniiksi ja pahikset ja tavikset rumemmiksi tai persoonallisemmiksi. Lisäksi Jasmine ei ole ainoa Disney-prinsessa, jolla on höpsön oloinen isä. Elokuvassa Prinsessa Ruusunen esiintyvän prinssi Phillipin isä on hyvin saman oloinen.

Koska Disneyn elokuvat Prinsessa Ruususesta Mulaniin noudattavat hahmoiltaan samaa kaavaa, en ymmärrä, miksi Aladdinin hahmojen olisi pitänyt saada positiivista erityiskohtelua. On totta, että Yhdysvallat oli käynyt Persianlahden sotaa ennen Aladdinin julkaisua, millä saattoi olla vaikutusta siihen, miten arabit elokuvassa esitetään. Lisäksi on ymmärrettävää, että elokuvan ensimmäisestä laulusta poistettiin myöhemmissä julkaisuissa viittaus korvan leikkaamiseen; elokuvan arabikatsojat itse pitivät sanoja loukkaavina. En kuitenkaan ymmärrä, miksi todennäköisesti keskiaikaan sijoittuva Lähi-idän kylä olisi pitänyt kuvata ilman kohtausta, jossa lainvartija uhkaa leikata leivän varastaneelta Jasminelta käden. Sellainen sensuuri olisi mielestäni ollut vähän sama, kuin jos elokuvasta Notre Damen kellonsoittaja olisi jätetty mainitsematta noitavainot, roviot sekä etnisyydeltään ja ulkomuodoltaan poikkeaviin ihmisiin kohdistuva syrjintä.
 
Mahdollinen rasismi ja syrjintä on hyvä tiedostaa, ja on tärkeää, että Tumblr-feministit tuovat esille seikkoja, jotka monelta katsojalta jäävät helposti huomaamatta. Sijaisloukkaantuminen ei kuitenkaan ole hyväksi kenellekään.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Otan vastaan hyvin perusteltuja mielipiteitä sekä rakentavaa kritiikkiä. Kiitos viestistäsi. :)