sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Esittäytyminen



Aloitetaan. Sain idean Feminetsi-blogin luomiseen perjantaina 17.10.2014, kun mietin, miten voisin olla sekä feministi että netsi. ”Netsihän” on ilmaus, jota suomalaiset internetissä toimivat maahanmuuttokriitikot toiminnastaan käyttävät. ”Feminatsi” tai englanniksi ”feminazi” taas on ilmaus, jota feministeistä käytetään feminismiä usein sen enempää tuntematta. Vaikka olenkin antanut ajatusteni hautua parin kuukauden ajan ennen blogini perustamista, Ranskan viimeaikaiset tapahtumat ovat antaneet minulle pontta tarttua toimeen ja alkaa ilmaista ajatuksiani muuallakin kuin keskustelupalstoilla.


Molempia ilmauksia yhdistää sana ”natsi”, joka itsessään on tietysti hyvin kielteinen sana, jolla toista voi leimata. Ilmausten ero on kuitenkin siinä, että netsit käyttävät sanaa itsestään ylpeään sävyyn samaan tapaan kuin afroamerikkalaiset hiphopparit kutsuvat toisiaan toverillisesti ilmauksella ”nigga”. ”Feminatsia” sen sijaan käytetään halventamaan vastapuolta; kyseessä on perinteisen natsikortin heiluttelu, vaikkakin feminisminpelkääjät tarkoittavatkin ilmauksella olkiukkofeministiä, joka fasistisesti yrittäisi alistaa miehiä naisten tossun alle.


Itseäni eniten nykyisessä keskusteluilmapiirissä nakertaa se, että oikeaa keskusteluyhteyttä ei ole. On helppo leimata vastapuoli omien ennakkoluulojen ja yksinkertaistusten perusteella. Tätä tapahtuu sekä ns. suvaitsevaiston että maahanmuuttokriitikoiden puolella.

Koska itse olen maahanmuuttokriittinen feministi, minua syö sekin, että feministit tuppaavat kallistumaan enemmän maahanmuuttomyönteisten puolelle. Ymmärrettävää tässä on toki se, että feministit eivät halua nykyään ajaa pelkästään naisten vaan myös vähemmistöjen sekä miesten oikeuksia.


Kuten muun muassa Feministipupu, näen ristiriidan nykyisenkaltaisessa feminismissä siinä, että valtavirtafeminismi ei keskity tarpeeksi maahanmuuton tuomiin ongelmiin.

Vaikka en maahanmuuttokriittisyydessä perustakaan siinä vallitsevasta arvokonservatismista ja jopa seksismistä, mieluummin asun perussuomalaisittain kuin ääri-islamilaisittain ajattelevassa Suomessa, jossa LGBT-ihmisiin ei suhtauduta yhtä luontevasti kuin joissain Länsi-Euroopan maissa mutta jossa ei rangaista seksuaalisen identiteetin tai pukeutumistavan perusteella.


Feministipupun lailla haluan keskustella feminismistä, maahanmuutosta ja muista poliittisista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä maltilliseen sävyyn. Omien mielipiteitteni ja taustojeni vuoksi kuitenkin myönnän, että täysi kiihkottomuus voi olla välillä vaikeaa ja täyttä puolueettomuutta en edes tavoittele. Olen perustanut blogini senkin vuoksi, että Pupu on ollut tauolla viime aikoina ja että en jaa täysin hänen joissain kirjoituksissaan ilmaisemiaan mielipiteitä.


Yhdistän nimimerkissäni ”Feminetsi” sekä feminismin että maahanmuuttokriittisyyden sekä muun netitse tapahtuvan poliittisen mielipiteenilmaisun. Sanat luovat todellisuutta, niinpä myös ilmausten ”netsi” ja ”nigga” kautta oman kantansa puolustajat osoittavat ylpeyttä omaa identiteettiään ja poliittista näkökantaansa kohtaan.